- Ocak 27, 2020
- By admin
- 243
- Enerji Verimliliği
ENERJİ KAYNAKLARININ VE ENERJİNİN KULLANIMINDA VERİMLİLİĞİN ARTIRILMASINA DAİR YENİ YÖNETMELİK YAYINLANDI
Türkiye Enerji Verimliliğinde yepyeni bir döneme giriyor. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Enerji Verimliliği Çevre Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan “Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik” yenilenerek yayınlandı. Endüstriyel işletmelere enerji verimliliği yatırımları için hibe destekler, kamu binalarında yeni enerji verimliliği standartları, park ve bahçelerde LED aydınlatmaya geçiş, bakanlık ile enerji yoğunluğu azaltımında gönüllü anlaşma yapan tesislere enerji faturalarında 1.000.000 TL’ye kadar hibe gibi bir çok yenilik artık hayatta…
Yönetmelikten bazı başlıklar şu şekilde;
- 1000 TEP/yıl enerji tüketen tesislere 4 yılda bir enerji etüdü yapma zorunluluğu getirildi. ( 1 TEP yaklaşık 11,7 MW )
- 5000 TEP/Yıl üzeri Zorunlu olan enerji etüdleri bir defaya mahsus olmak üzere 2020 yılı sonuna kadar uzatıldı.
- 100 MW üstü enerji üretim tesislerinde enerji yöneticisi bulundurma zorunluluğu geldi
- 20 MW üzeri termik santrallerde Enerji etüdü yaptırılması ve yapılması zorunlu hale geldi
- Kamu binalarında bakanlık tarafından Yetkili Enerji Verimliliği Danışmanlık ( EVD) şirketlerine Enerji etüdü yaptırma hakkı verildi.
- Endüstriyel tesisler bakanlıkla Gönüllü anlaşmalar yaparak 3 yılda %10 toplam enerji yoğunluğunu düşürebilirse 1 yıllık enerji faturalarından 1.000.000 TL’ye kadar hibe destek alabilecekler
- Gönüllü anlaşmalarda 1 defaya mahsus yenilenebilir enerji ve kojenerasyon yatırımı ile enerji yoğunluk düşümü gerçekleşirse de hibe destek alınabilecek
- Enerji verimliliği yatırımına %30 hibe destek alınabilen Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) Başvuruları artık süresiz hale gelmiştir.
- 500 TEP/Yıl ile 1000 TEP/Yıl arasındaki kuruluşlarda VAP başvurusuna 1000 TEP/yıl firmaları için geçerli şartları sağlamak koşulu ile başvurabilir.
- VAP Başvurusu ve belgelerinin temini elektronik ortamda yapılabilecek
- Kojenerasyon VAP başvurularında kojenerasyon verimlilik belgesi alınmış olması şartı aranacak
- Park ve bahçe aydınlatmalarında LED aydınlatmasına geçilecek
- 100 MW üstü enerji üretim tesisleri enerji yöneticisi bulundurulacak
- Bakanlık EVD’lere etüd yaptırtabilecek, 3 yılın altında geri ödeme süresi olan enerji verimliliği projeleri 4 yıl içinde uygulanmak zorunda olacak ve sonuçlar ENVER portalına girilecek
- 1000 TEP /Yıl üstü enerji tüketimi olan endüstriyel işletmeler 4 yılda bir enerji etüdü yaptırmak veya yapmak zorunda olacaklar
- 20.000 m2 veya 500 TEP/Yıl üzeri olan binalar 7 yılda bir enerji etüdü yaptırmak veya yapmak zorunda olacaklar
- Tanımlanan asgari enerji verimliliği gereksinimlerini sağlayanlara, Bakanlık tarafından ENVER Etiketi verilecek
- Enerji verimliliği tasarrufları kabulü için planlama,ölçme,veri toplama ve analiz ( Ölçme-doğrulama) standartları geldi.