- Mart 26, 2020
- By admin
- 318
- Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği ile enerji maliyetleri azalıyor
Vat Enerji son 1,5 yıl içerisinde gerçekleştirdiği enerji etütleriyle ilgili bir değerlendirme yaparak sonuçlarını açıkladı. Son dönemde 40 tesis için etüt gerçekleştiren Vat Enerji, enerji verimliliği projeleri ile enerji maliyetlerinin azaldığına da dikkat çekti. Konuyla ilgili bilgi veren Vat Enerji Genel Müdürü Altuğ Karataş, “Vat Enerji, Endüstriyel tesislerdeki tecrübesi ve enerji verimliliği uygulamaları ile hizmetlerine devam ediyor. Bugüne kadar 200’ün üzerinde enerji etüdü, 50’nin üzerinde Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) başvurusu gerçekleştirdi. Uygulanmış 100’ün üzerinde proje ile hem Türk sanayisine hizmet veriyoruz hem de Türkiye’nin enerji tüketiminin azalması için çalışıyoruz. Ortaya çıkan etüd çalışmalarının sonucu oldukça şaşırtıcı. Bu sonuçlar neticesinde enerji verimliliği ile ne kadar büyük bir tasarruf potansiyeli olduğunu görebilirsiniz.” dedi.
• Etüd gerçekleştirilen tesis sayısı: 40
• Tespit edilen tasarrufun enerji karşılığı: 60.833 TEP/yıl
• Tasarruf sağlanabilecek miktarın parasal karşılığı: 94.921.404 TL/yıl
• Enerji verimliliği ile engellenebilecek Karbon Salımı: 360.823 ton/yıl CO2
• Tasarruf projeleri için gerekli yatırım bedeli: 180.439.269 TL
• Enerji verimliliği projelerinin yatırım geri dönüş süresi 1,89 yıl ortalama
Rakamları açıklayan Karataş konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Ortaya çıkan rakamlar enerji verimliliğinin 6. enerji kaynağı olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Ayrıca ortaya çıkan bu enerji tasarrufu projeleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın açıkladığı enerji verimliliği desteklerinden istifade edilerek yatırım geri dönüş süreleri daha da azaltılabiliyor. Yılda 500 TEP ve üstü enerji tüketen endüstriyel tesisler VAP desteği ile 5.000.000 TL’yi geçmeyen ve 5 yılın altında yatırımını geri ödeyen projeler net yüzde 30 hibe, gönüllü anlaşmalar ile 40 ayda enerji yoğunluğunu yüzde 10 düşürmeyi başaran tesisler 1.000.000 TL ye kadar net hibe sağlayabiliyorlar. Proses bazlı enerji yoğunluğunu yüzde 20 azaltan tesislerde İstanbul’da bile olsalar 5.Bölge teşviklerinden faydalanma hakkına sahip oluyorlar. Teşvikleri ve geri dönüş oranlarını değerlendirdiğimiz zaman enerji verimliliği projelerinin en iyi yatırım aracı olduğunu söyleyebiliriz.”
YATIRIM BEDELİ ÖDEMEDEN TASARRUF SAĞLAYIN
Enerji Performans Sözleşmeleri ile sanayicilerin yatırım bedeli ödemeden tasarruf edebileceğini belirten Karataş, enerji etüdü ile ortaya çıkan bu potansiyellerin enerji izleme sistemleri ile 24 saat online izlenmesinin de önemine dikkat çekti. Karataş konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Sürdürülebilir enerji verimliliği için enerji izleme sistemlerinin kullanılması ve tesisinizin 24 saat izlenmesi gerekiyor. Çünkü ölçmediğiniz, izlemediğiniz hiçbir şeyi yönetemezsiniz. Sanayicilerimizi, ticari binalarımızı ve enerji maliyetlerinden şikayetçi olan, rekabet gücünü artırmak isteyen herkesi enerji etüdü yaptırmaya davet ediyoruz.”