- Şubat 13, 2019
- By admin
- 261
- Enerji Verimliliği
Türkiye’nin 6. enerji kaynağı: Enerji Verimliliği Sanayide Enerji Verimliliği Fırsatları ve Finansal Çözümleri konusunda Konya Ticaret Odası’nda seminer veren Altuğ Karataş, “Enerji verimliliği Türkiye için 6. enerji kaynağıdır. Şuanda bu fırsatı israf ediyoruz” dedi.
İşletmelerde enerji kaynaklarının uygun yöntemlerle ve çözüm yollarıyla verimli kullanılması, enerji maliyetlerinin düşürülmesi ve verimliliğin artmasına yönelik, bireysel ve kurumsal olarak atılması gereken adımların ve yapılması gereken işlemlerin anlatıldığı “Sanayide Enerji Verimliliği Fırsatları ve Finansal Çözümler” semineri Konya Ticaret Odası’nda gerçekleşti. Uygulanmış enerji verimliliği projeleri neticesinde nelerin kazanıldığından, ne gibi yatırımların yapıldığından ve ne kadar sürede geri dönüş olduğundan bahseden MBA VAT Enerji Genel Müdürü Altuğ Karataş, “Enerji verimliliği konfor şartlarını, üretim ya da hizmet kalitesini değiştirmede ve işletme karlılığını azaltmadan ekonomik kalkınmayı ve sosyal refahı engellemeden maliyetlerin düşürülmesini sağlar. 2 ampulden birini söndürmek verimlilik değil tasarruftur. Her verimliliğin ardından tasarruf edersiniz. Her yaptığınız tasarruf ise verimlilik olmayabilir. Enerji verimliliği; petrol, kömür, doğalgaz, nükleer ve yenilebilir enerjiden sonra Türkiye için 6. enerji kaynağı. Enerji verimliliği diye bir kaynak olur. Şuanda israf ediyoruz” diye konuştu.
“KONUTLARDA KULLANINAN ENERJİNİN YARISI ATMOSFERDE”
Türkiye’nin enerji verimliliğinde nerede olduğunu anlatan Karataş, “Elektrik ya da termal enerjide yüzde 25’lik bir tasarruf potansiyelden bahsediyoruz. 10 milyon liralık enerji sarfiyatınız varsa bunun 7 buçuk milyon liraya düşürme imkânı var. Konutta ise ısınmada yüzde 46’lık bir enerji tasarruf potansiyeli mevcut. Yani evlerde ısınma için kullandığınız enerjinin yarısını atmosfere gönderiyorsunuz. Nerede olduğumuza dair Türkiye’yi Japonya ile kıyaslayacağım. TEP cinsinden 10 milyon kilokalori 1 TEP. Bin dolarlık milli hasıla üretmek için Türkiye 300 TEP harcıyormuş. OECD ülkelerinin ortalaması ise 150 TEP. Japonya ise 100 TEP harcıyormuş. Yani bir şişe suyu üretmek için Japonya bir birim enerji harcarken biz 3 birim enerji harcıyoruz. Bizde buraya gelebiliriz. Hem teknolojik anlamda hem de enerji verimliliği anlamında tüm dinamiklerimizi harekete geçirmek zorundayız” şeklinde konuştu.
“KANUNUN GEREĞİ YAPILMAZSA CEZASI VAR”
Enerji Verimliliği Kanunu’nun 2007 yılında Türkiye’de çıktığını vurgulayan Karataş, “Enerji Verimliliği Kanunu’nda; yılda bin TEP enerji tüketen tesisler Enerji Yöneticisi bulundurmak zorunda, bin TEP üzeri tesislerin enerji tüketimlerini Enerji Bakanlığı portalına girmek zorundalar, bin TEP’ten az enerji harcayan tesisler organize sanayi Enerji Yönetimi biriminden yardım alılar, 5 bin TEP üstü enerji tüketimi olan endüstriyel tesisler 4 yılda bir Enerji Etüdü yaptırmak zorundalar ve kanunda belirtilenleri yapmayanlar yönetmelikte belirtilen cezaları ödeyeceklerdir” dedi.
“SANAYİDEKİ EN PAHALI ENERJİ BASINÇLI HAVA”
Enerji sistemlerinin verimlilik potansiyellerini ifade eden Karataş, “Basınçlı hava, elektrik motorları, pompalar, aydınlatma sistemleri, soğutma sistemleri, fırınlar, kazanlar ve fanlarda enerji verimliliğinin tasarruf potansiyelleri mümkün. Endüstriyel tesislerde enerjiyi çok yoğun tüketen birçok ekipman var. Bunun yanında sanayideki en pahalı enerji basınçlı havadır. Basınçlı havanın maliyeti elektrikten 7 kat daha fazladır. Giriş sıcaklığındaki her 5 derecelik soğuma, enerji tüketiminde yüzde 2 azalmaya neden olur. 1 bar daha düşük üretilen basınçlı hava ile ise yüzde 8 daha az elektrik tüketilir. Ayrıca 1 milimetrelik delikten yılda 52 kilovat enerji kaybı sağlanırken verimsiz kompresörlerden de yüzde 40 enerji kaybı sağlanıyor” diyerek sözlerine son verdi.
YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ
http://www.yenihaberden.com/turkiyenin-6-enerji-kaynagi-enerji-verimliligi-856076h.htm