
- Mayıs 9, 2018
- By admin
- 923
- Enerji Verimliliği
Flaş Buhar Basıncı Nasıl Yükseltilir?
Flaş Buhar Nedir?
Flaş buhar sıcak kondensin basınç düşümüyle oluşan buhardır. Flaş buhar, kazan, buhar jeneratörü veya atık ısı geri kazanım jeneratöründe üretilen ‘normal’ buhardan farklı değildir.
Flaş buhar yüksek basınç /sıcaklığa sahip kondensin kondenstop çıkışı gibi büyük bir basınç düşüşüne maruz kaldığında oluşur.
Örneğin suyun doyum noktası atmosferik basınçta 100 °C, ancak 10 barg’de 184 °C’dir.184 °C’de basınç altında tutulan kondens suyu atmosfere saldığında tamamen sıvı kalmak için fazla enerji(entalpi) taşır. Bu nedenle bir kısmı buharlaşır ve flaş buharı oluşturur.
Heliex SteamComp
Heliex Steamcomp, ısı pompaları ile aynı ilkeye dayanan bir enerji tasarrufu yöntemidir. Heliex Steamcomp mevcut bir buhar akışını yeniden enerjilendirmek için harici elektrik kullanır.
Buhar kompresörü, elektrik gücünü termal güce dönüştürür; böylece buhar, bir prosesin spesifik termal talebini karşılamak için daha yüksek enerji seviyelerinde kullanılabilir, aksi halde ilave buhar üretimi ve dolayısıyla kullanılan elektrikten daha fazla yakıt kullanımı gerekecektir.
Flaş buharınız varsa ve prosesleriniz için yeniden kullanmak istiyorsanız, Heliex SteamComp buharınızı tekrar sıkıştırarak doğrudan düşük basınçlı buhardan yüksek basınçlı buhar üretir. Bu sayede kazandan aldığınız taze buhar yerine kullanmadığınız flaş buharı kullanılabilir hale getirerek enerji tasarrufu sağlarsınız.
Bir buhar akışına enerji vermek için Heliex SteamComp kullandığı elektrik enerjisi maliyeti (yani düşük basınç ve enerjideki buharın basıncını ve sıcaklığını yükseltmek), tipik buhar kazanında sudan buharı elde etme maliyetinden ve enerji masrafından çok daha düşüktür.
Örnek Hesaplama
6 bar işletme basıncı olan bir tesisin 2 bar 2,25 t/h’ lik çürük (FLAŞ) buharı olduğunu varsayalım:
Heliex SteamComp Giriş Basıncı : 2 bar
Heliex SteamComp Çıkış Basıncı : 6 bar
Buhar Debisi : 2,25 ton/saat
Güç Tüketimi : 171 kW
1 Ton Buhar Maliyeti : 75 TL/Ton
Elektrik Birim Fiyatı : 0,24 TL/kWh
Saatlik Tasarruf Miktarı : 127,74 TL/saat
Ortalama Yıllık Çalışma Süresi : 7920 Saat
Yıllık Tasarruf Miktarı : 1.011.700 TL/Yıl